Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen. In het algemeen is de manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; de houding en de functie van de gewrichten verbeteren en het bewegen verloopt gemakkelijker.

 • Enkele voorbeelden:
 • hoofd- en nekpijn die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
 • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
 • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
 • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
 • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek;
 • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Of manuele therapie ook uw klacht(-en) kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak.

Behandelkamer

Er zijn twee varianten van manuele therapie mogelijk. Bij de eerste variant heeft de behandeling als doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren. Ook tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Bij de tweede variant geldt als uitgangspunt dat ieder mens een eigen bewegingsvoorkeur heeft en op een eigen manier beweegt. Wanneer iemand bijvoorbeeld door een ongeval, ongewone arbeid of door psychische factoren niet meer in staat is op zijn eigen manier te bewegen, kunnen klachten ontstaan. Deze klachten uiten zich niet altijd op de plaats van de oorzaak. Voorafgaand aan de behandeling zal de manueeltherapeut 26 metingen aan het lichaam doen. Deze metingen geven aan hoe de manueeltherapeut de gewrichten het beste kan bewegen. Tijdens de behandeling worden in principe alle gewrichten behandeld. Door het bewegen in de gewrichten tracht de manueeltherapeut de gewrichten en het lichaam weer optimaal te laten functioneren. Deze bewegingen worden uitgevoerd op een subtiele wijze over het hele lichaam. Er wordt bewust geen gebruik gemaakt van manipulaties.

In onze praktijk zijn de volgende therapeuten gespecialiseerd in manuele therapie:

 • Richard Schrijver
 • Gerard Wierda
 • Irene de Haan-Kars
 • Esther van der Pol

Volg de Fysiopraktijk    

Copyright Fysiotherapie Bolsward 2021