• Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening.
 • Het is een chronische ziekte; artrose gaat niet meer over.
 • Klachten zijn onder meer (start)pijn en/of (start)stijfheid in het gewricht.
 • Artrose is geen ‘gewrichtsslijtage’: er is dus wél iets aan te doen!
 • Jonge mensen kunnen ook artrose krijgen, bijvoorbeeld na een blessure of operatie.
 • Als je artrose hebt, is het belangrijk om in beweging te blijven.
 • Fysiotherapie kan je helpen om op een verantwoorde manier te (blijven) bewegen.

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Je komt bij de fysiotherapeut of oefentherapeut wanneer je veel last van de artrose hebt of als je hiervoor geopereerd wordt of bent.
Eerst bespreek je met een therapeut wat je klachten zijn en welke hulp je nodig hebt. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek en zet de fysiotherapeut eventueel meetinstrumenten in. De fysiotherapeut neemt de tijd voor deze drie onderdelen, zodat hij goed weet wat je klachten zijn en wat je graag wilt bereiken. Daarna beslist hij, samen met jou, welke behandeling het beste is.

Soorten behandelingen

Er zijn verschillende soorten behandelingen. De therapeut kiest samen met jou voor een behandeling of voor een combinatie van de verschillende behandelingen.

Voorlichting en advies

Je krijgt van je fysiotherapeut informatie over (omgaan met) artrose. Deze informatie is toegespitst op jouw persoonlijke situatie.

Oefentherapie

Soms is naast voorlichting en advies ook oefentherapie nodig. Je fysiotherapeut beslist samen met jou hoeveel oefentherapie je nodig hebt. Bij oefentherapie is het belangrijk om naar een doel toe te werken. Dat doel bespreek je vooraf samen met je fysiotherapeut. Het is belangrijk dat je ook actief blijft als de oefentherapie is afgelopen.

Andere behandelingen

Andere behandelingen worden in principe afgeraden voor fysiotherapeuten, omdat zij onvoldoende helpen bij artrose. Over het algemeen zijn voorlichting, advies en oefentherapie het belangrijkste bij de behandeling van heupartrose en knieartrose.

Doel bereikt!

Heb je het doel bereikt dat je vooraf samen met je fysiotherapeut hebt vastgesteld? Dan kan de behandeling stoppen. De therapeut zal vragen wat je van de behandeling vond en geeft adviezen mee voor dingen die je thuis zelf kunt blijven doen. Eventueel spreek je af om over een tijdje nog een keer terug te komen. Dan kun je bespreken hoe het gaat zonder hulp van de fysiotherapeut.

Het kan ook zijn dat de behandeling niet het gewenste resultaat oplevert. Je blijft te veel moeite houden met je dagelijkse activiteiten. De therapeut kan dan adviseren om naar de huisarts of specialist te gaan om te praten over andere mogelijke behandelingen.

Afspraak maken

Heb je klachten? Maak dan een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Meer over artrose

Wat is artrose?

Bekijk de video ‘Wat is artrose’ (YouTube)

Artrose is een ziekte van de gewrichten, vaak van de heup en de knie. Bijna een miljoen mensen in Nederland hebben artrose in deze gewrichten. Niet iedereen krijgt artrose: het hoort dus niet standaard bij het ouder worden. Artrose kan ook voorkomen op jongere leeftijd, bijvoorbeeld na een knieblessure of operatie aan het gewricht. De ziekte is chronisch en langzaam progressief. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. Langzaam progressief betekent dat het langzaam erger wordt. Artrose tast verschillende delen in en rondom het gewricht aan.

De klachten van artrose

Pijn is vaak de eerste klacht. Bij sommige mensen blijven de klachten, zoals pijn en moeite met activiteiten, lang op hetzelfde niveau. Bij anderen wordt het langzaam erger.

Door artrose kun je in de loop der tijd allerlei klachten krijgen.

 • Pijn
 • Stijfheid
 • Spierzwakte
 • Instabiliteit van de knie
 • Krakend geluid bij bewegen
 • Minder gemakkelijk bewegen
 • Ontsteking van het gewricht
 • Een afwijkende stand van de knie
 • Moeheid
 • Moeite met activiteiten uit het dagelijks leven

De behandeling van artrose

Om de diagnose artrose te stellen is geen röntgenfoto nodig. Een arts of therapeut kan op basis van je klachten vaststellen of die worden veroorzaakt door artrose.

Soms is het geven van informatie en advies over wat je zelf kunt doen niet voldoende. In dat geval is een passende behandeling nodig. In eerste instantie kun je voor zo’n behandeling terecht bij je huisarts en/of een therapeut. De volgende behandelingen zijn effectief:

 • Pijnstillende medicijnen
 • Begeleid oefenen
 • Vermindering van gewicht (als dat nodig is)

Meer informatie over de behandelingen

Pijnstillende medicijnen

Medicijnen kunnen helpen tegen de pijn of tegen een ontsteking in het gewricht. Hierdoor kost bewegen minder moeite en kun je de oefeningen beter doen. Voor advies over medicijnen kun je terecht bij je huisarts.

Begeleid oefenen

Lukt het je niet om zonder hulp meer te bewegen en oefeningen te doen? Dan kun je hulp krijgen van een fysiotherapeut. Fysiotherapie helpt net zo goed (en soms zelfs beter) dan medicijnen en je hebt geen last van vervelende bijwerkingen. Tijdens de behandeling krijg je van je fysiotherapeut ook uitleg en tips over hoe je met je klachten moet omgaan.

Je gewicht verminderen (als dat nodig is)

Ben je te zwaar? Als je afvalt, zullen je klachten afnemen. Minder lichaamsgewicht geeft minder druk op het gewricht. Zelfs als je een klein beetje afvalt (bijvoorbeeld vijf procent van het totale lichaamsgewicht) heb je al minder last.

Heb je deze behandelingen voor langere tijd geprobeerd zonder dat het helpt? Dan is een operatie een mogelijkheid. Bij een operatie vervangt de chirurg het gewricht door een kunstgewricht. Het is belangrijk om eerst goed de voordelen en nadelen van een operatie te bespreken met een arts.