Sport u graag? Bent u vaak in beweging? Of overweegt u een sportieve activiteit te gaan doen? U vindt hier informatie over wat de sportfysiotherapeut voor u kan betekenen. Uiteraard kan hij (of zij) u bijstaan wanneer u een blessure hebt. Maar de sportfysiotherapeut adviseert ook over de opbouw van uw training, over schoenen en braces of hij helpt u bij de keus van een sport die bij uw past.

Beginnende sporters – advies en begeleiding

Veel mensen willen wel sporten of bewegen, maar weten niet goed hoe. Wellicht herkent u dat. Misschien is het al lang geleden dat u voor het laatst hebt gesport, bent u in de loop van de tijd zwaarder geworden of is het vanwege uw handicap of chronische ziekte nu eenmaal niet zo eenvoudig om te gaan sporten.

De sportfysiotherapeut kan u helpen bij het kiezen van een activiteit die bij u past. Hij is deskundig op het gebied van het menselijk lichaam en dan speciaal als het gaat om sporten en bewegen. Hij kan u vertellen wát u kan doen en hóe u het kunt doen. Met andere woorden: hij geeft advies en kan u er ook bij begeleiden.

Tijdens de eerste afspraak kunt u de sportfysiotherapeut vertellen wat u wilt en hij zal u van alles en nog wat vragen over je sportverleden en uw gezondheid. Hij zal ook zonodig testen als de FysioFitheidsScan bij u afnemen. Een dergelijke test maakt hem (en u) duidelijk hoe fit u bent. Vervolgens begeleidt de sportfysiotherapeut u bij het fitter worden. Dat kan tijdens elke training het geval zijn, of u komt een keer in de week langs om bij te praten en eventueel weer opnieuw een test te doen.

Het is prettig te weten dat de sportfysiotherapeut samenwerkt met andere (para)medici. Mocht u bijvoorbeeld ook naar een diëtist willen, dan stemmen de sportfysiotherapeut en de diëtist hun begeleiding op elkaar af.

Oefenruimte

Sporters – advies en begeleiding

U sport en met veel plezier! U speelt competitie en u bent elke wedstrijd lekker fanatiek of misschien loop u voor uzelf twee keer per week hard met het plan om ooit nog eens een (halve) marathon te lopen.

  • Bekruipt u wel eens de vraag of u goed bezig bent?
  • Of u wel effectief genoeg traint?
  • Of u wel genoeg drinkt tijdens het tourfietsen elke zondagochtend?
  • Begint het u een beetje te duizelen als u nieuwe loopschoenen moet kopen en u tegenstrijdige adviezen krijgt?
  • Bent u zwanger en wilt u graag zo lang mogelijk blijven sporten?

Ga eens langs bij een sportfysiotherapeut. Deze professional heeft zich als fysiotherapeut gespecialiseerd in de sport. Hij kan zich helemaal in u als sporter verplaatsen en vanuit zijn deskundigheid optimaal adviseren over alles wat met sport te maken heeft.

Wacht niet tot u een blessure hebt, maar vraag om advies als u bij elke service ‘iets’ in je schouder voelt. Laat eens naar destand van uw enkels kijken als u vaak zwikt en vraag welke schoenen u het beste kunt dragen of welke brace u kunt gebruiken. Leg uw trainingsschema ter voorbereiding op de marathon eens voor aan de sportfysiotherapeut en kijk of u niet te hard (of te langzaam!) van stapel loopt. De sportfysiotherapeut heeft een groot netwerk binnen de sport en sportbegeleiding. Hier plukt u de vruchten van, want hij kan je weer doorverwijzen naar andere deskundigen, bijvoorbeeld een loopschoenenzaak, een diëtist, een masseur.

Geblesseerde sporters – behandeling en begeleiding

U bent geblesseerd. Natuurlijk wilt u zo snel mogelijk weer in het veld staan of op de fiets zitten. Een sportgerichte behandeling en begeleiding bij de sportfysiotherapeut zorgen daarvoor. Sport minded als hij is, weet de sportfysiotherapeut hoe u uw voelt en hij zal er alles aan doen om u zo snel mogelijk weer op niveau te krijgen. Natuurlijk analyseert hij eerst nauwkeurig wat er is gebeurd en behandelt hij uw blessure na verwijzing door de arts. Maar hij adviseert u ook hoe u tijdens deze vervelende periode zo fit mogelijk kunt blijven. U loopt dan zo min mogelijk achterstand op.

Is uw blessure complex of vraagt de situatie specifieke aandacht, dan is het goed om te weten dat de sportfysiotherapeut deel uitmaakt van een sportmedisch netwerk. Wanneer het nodig is, zorgt hij ervoor dat u bij een sportarts, manueel therapeut of een andere deskundige terecht kunt.

En gaat het beter met je blessure, dan begeleidt de sportfysiotherapeut u naar uw oude prestatieniveau. Stap voor stap doet u steeds weer wat meer, tot uw blessure geheel hersteld is en u klaar bent voor de wedstrijd.

In onze praktijk zijn de volgende therapeuten gespecialiseerd in sportfysiotherapie:

    • Richard Schrijver

 

Volg de Fysiopraktijk    

Copyright Fysiotherapie Bolsward 2021