Shockwavetherapie is een succesvolle methode om klachten aan pezen en spieren zoals hielspoor en een pijnlijke achillespees te behandelen waardoor deze – vaak chronische – pijnklachten voorgoed verdwijnen.

Vaak zijn patiënten met chronische klachten al met medicatie of fysiotherapie behandeld, zonder tijdelijk of blijvend succes. Shockwave therapie verhoogt de genezingskans aanzienlijk is de ervaring van behandelaars die het gebruiken.

Deze ervaringen worden bevestigd door internationaal wetenschappelijk onderzoek dat steeds vaker aantoont dat Shockwave therapie effectief is voor klachten die met andere therapieën soms moeilijk behandelbaar zijn.

De Maatschap Fysiotherapeuten Bolsward heeft daarom besloten tot aanschaf van een Shockwave apparaat.

Gespecialiseerd onderzoek

Allereerst voert uw fysiotherapeut een onderzoek uit waarbij het pijngebied wordt gelokaliseerd en de bron van de pijn wordt achterhaald. Ons echografie apparaat kan mede worden gebruikt bij dit onderzoek om te bepalen of de klacht geschikt is om te behandelen met Shockwave.

Omliggende spieren en gewrichten zullen tevens in het onderzoek worden betrokken om de oorzaak van de klachten goed in beeld te krijgen.

De shockwave behandeling

Daarna wordt de pijnlijke plaats behandeld met de behandelkop. Deze kop geeft drukgolven die aanvoelen als krachtige trillingen die tot genezing aanzetten. De trillingen activeren dus de eigen genezingskracht van het lichaam. In gemiddeld zes behandelingen is de patiënt van de meeste klachten af. De behandeling is soms gevoelig maar goed te verdragen.

Daarnaast is het van belang oorzakelijke factoren zoals spierzwakte of bewegingsbeperkingen, in bijvoorbeeld de wervelkolom bij een peesontsteking in de schouder, bij de behandeling te betrekken. Aanvullende adviezen en een thuisoefenprogramma zullen veelal nodig zijn om tot een blijvend succesvol resultaat te komen.

Welke klachten worden behandeld?

  • Chronische schouderklachten, met of zonder kalkafzetting op de pezen
  • Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
  • Pijn bij de knieschijf (jumpers knee)
  • Chronische pijn aan de achillespees
  • Hielpijn (hielspoor)
  • Chronische nek-, schouder- of rugpijn en spanning (trigger points)

Vergoeding

Als u beschikt over een aanvullende verzekering voor fysiotherapie worden de behandelingen door uw zorgverzekeraar vergoed.

In onze praktijk zijn de volgende therapeuten gespecialiseerd in shockwavetherapie:

  • Irene de Haan-Kars
  • Richard Schrijver
  • Hilbert de Vries

Volg de Fysiopraktijk    

Copyright Fysiotherapie Bolsward 2021