Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. De bekkenfysiotherapeut behandelt zowel vrouwen als mannen, maar ook kinderen met problemen in de lage rug, de buik, het bekken en de bekkenbodem.

Veel mensen ondervinden klachten, die verband houden met hun bekken en/of bekkenbodem. Het bekken neemt een centrale plaats in in ons lichaam. Het vormt de verbinding van de benen met de romp en brengt de krachten over van het bovenlichaam op de benen en andersom. In het bekken bevinden zich een aantal belangrijke organen, nl. de blaas, het laatste deel van de darm en bij vrouwen ook nog de baarmoeder. De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, deze spieren spelen een belangrijke rol bij het plassen, ontlasten, vrijen, ondersteunen van de bekkenorganen en dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of te gespannen zijn, niet op het juiste moment of op de juiste wijze aanspannen of er is geen bewuste controle meer over de spieren.

Voor welke klachten naar de bekkenfysiotherapeut

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting/moeite hebben met plassen
  • verzakking van blaas, baarmoeder, vagina of darmen
  • pijn in de onderbuik, onderrug, rond de anus of geslachtsdelen
  • klachten rondom seksualiteit zoals pijn bij het vrijen of erectiestoornis
  • behandeling voor en/of na een operatie in de onderbuik
  • bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap

Behandeling

De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de bekkenbodemspieren en de spieren die daarmee samenwerken bewust te leren gebruiken en voelen. De behandeling kan bestaan uit oefeningen, training, maar ook uit adviezen en aanleren van een goede manier om te plassen en/of te ontlasten. De bekkenfysiotherapeut zal in een eerste gesprek alle problemen die met het functioneren van de bekkenbodem te maken hebben na vragen. Daarna vindt er een lichamelijk onderzoek plaats, waarbij de werking van de bekkenbodem wordt beoordeeld.

Behandelkamer

Over problemen die verband houden met de bekkenbodem wordt vaak niet gesproken, uit schaamte of omdat men denkt dat er toch niets aan te doen is. Hierdoor gaan mensen bijvoorbeeld niet meer sporten, wandelen, of in het ergste geval komt men de deur niet meer uit. Er is tegenwoordig heel veel mogelijk op dit gebied. Maak uw probleem bespreekbaar met uw huisarts of specialist.

De huisarts of specialist kan u verwijzen naar een bekkenfysiotherapeut. U kunt echter ook zonder verwijzing zelf een afspraak maken.

Bekkenfysiotherapie wordt door uw zorgverzekeraar vergoed als u voor fysiotherapie verzekerd bent, dus uit de aanvullende verzekering.

Voor meer informatie: www.nvfb.nl.

In onze praktijk zijn de volgende therapeuten gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie:

    • Marleen Veenstra

Volg de Fysiopraktijk    

Copyright Fysiotherapie Bolsward 2021