Echografie wordt toegepast voor beoordeling van musculoskeletale (spier/bot) aandoeningen van de schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel/achillespees. Spierscheuren, zoals bijvoorbeeld een zweepslag, kunnen ook prima worden beoordeeld en gevolgd in herstel.

 

Wat is echografie?

EchografieBij echografie wordt gebruikt gemaakt van hoog frequente geluidsgolven, die voor het menselijk gehoor niet waarneembaar zijn. De geluidsgolven worden het lichaam ingezonden door een transducer (kleine scanner, taster) direct op de huid te plaatsen. De transcucer is een apparaatje dat geluidsgolven kan zenden en ontvangen. Om het geluid goed te kunnen ontvangen en uitzenden zit er gel tussen de transducer en de huid. Het uitgezonden geluid wordt door de organen in het lichaam teruggekaatst (echo) naar de transducer. Het teruggekaatste geluid wordt door een computer in een elektrisch signaal omgezet, waardoor op de monitor een beeld, bestaande uit grijstinten, ontstaat.

Echografie in onze praktijk

Binnen onze praktijk heeft Gerard Wierda de cursus musculoskeletal ultrasound gevolgd en afgesloten met een examen. Deze cursus is gericht op het gebruik van echografie als diagnostisch middel in de fysiopraktijk.

Toepassing

Echo wordt in onze praktijk alleen toegepast voor beoordeling van musculoskeletale (spier/bot) aandoeningen van de schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel/achillespees. Spierscheuren, zoals bijvoorbeeld een zweepslag, kunnen ook prima worden beoordeeld en gevolgd in herstel. Echografie is pijnloos en niet schadelijk en kan zo vaak als gewenst worden herhaald.

Indicatiegebieden en pathologieën van het bewegingsapparaat

  • Spieren: scheuren, littekens, kalkneerslag
  • Pezen: peesontstekingen, scheuren, kalkneerslag, (sub-)luxatie
  • Slijmbeurzen: slijmbeursontsteking
  • Gewrichtsbanden: verstuikingen, scheuren
  • Kapsels: kapselontsteking, scheuren
  • Kraakbeen: gewrichtsslijtage, defecten
  • Meniscus: scheuren

Kosten en vergoeding

Er is nog geen vergoedingsregeling voor echografie in de fysiotherapie. Als het onderzoek plaatsvindt na verwijzing door een huis-, sportarts of specialist, wordt het onderzoek als consult gedeclareerd en wordt dit vergoed door uw verzekering (mits verzekerd voor fysiotherapie in uw polis). Uw verwijzer ontvangt een verslag en de foto`s kunnen worden gemaild. Hetzelfde geldt voor een aanvraag door een collega-fysiotherapeut.

Als u op eigen initiatief om een echografisch onderzoek vraagt, wordt dit als consult bij u gedeclareerd. Dit wordt sinds 2006 vergoed op basis van de Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF), mits u verzekerd bent voor fysiotherapie.

In onze praktijk zijn de volgende therapeuten gespecialiseerd in echografie:

  • Gerard Wierda

Volg de Fysiopraktijk    

Copyright Fysiotherapie Bolsward 2021