Een knie vangt veel krachten op tijdens lopen, traplopen en springen. Indien je een verstapping maakt of even uit balans raakt heeft de knie ook een belangrijke functie in het weer hervinden van het evenwicht. Indien er veel snelheid bij een beweging gepaard is, zoals bijvoorbeeld een val tijdens het skiën, kan het gebeuren dat de spieren en banden van de knie te ver opgerekt zijn of zelfs scheuren. Knieklachten kunnen ook geleidelijk ontstaan, zoals bij artrose of door structurele overbelasting. Hieronder volgt een overzicht van veel voorkomende knieklachten;

Meniscusletsel

De meniscus is een belangrijke schokbreker in de knie en is gemaakt van kraakbeen. Door een verkeerde draai beweging onder snelheid kan er een scheurtje ontstaan in de meniscus.

Een scheur in de meniscus geeft verschillende klachten, zoals pijn aan de binnen- of buitenkant van de knie en zwelling. Ook kan de knie ‘op slot’ gaan. Dit gebeurt als er een stukje van de kapotte meniscus losraakt en vast komt te zitten in het kniegewricht. Doormiddel van een MRI kan een orthopeed vaststellen of er sprake is van meniscusletsel. Vaak hersteld een meniscusletsel zich vanzelf, soms is er een operatie noodzakelijk.

Kniebandletsel (voorstekruisband)

Het kniegewricht bestaat uit 3 botdelen, het scheenbeen, het dijbeen en de knieschijf. Om de knie ligt een gewrichtskapsel met daaromheen de kniebanden. De banden zorgen voor zijdelingse stabiliteit en rotatie-stabiliteit van de knie.

Voorste en achterste kruisband

Midden in de knie liggen de voorste en de achterste kruisband. Zij vormen een stevige en beweeglijke verbinding tussen het dijbeen en het scheenbeen en voorkomen dat het onderbeen naar voren of naar achteren verschuift. Daarnaast voorkomen de kruisbanden dat er te grote draaibewegingen mogelijk zijn tussen het onder- en bovenbeen. De voorste kruisband van de knie kan scheuren, tijdens sport of een ongeluk. Er wordt dan vaak een knappend geluid waargenomen bij het verdraaien of zwikken van de knie. De behandelmogelijkheden zijn opereren of krachttraining. De omliggende spieren kunnen veel stabiliteit opvangen voor de kruisbanden. Maar indien je bijvoorbeeld op hoog niveau sport, kan een operatie uiteindelijk betere resultaten opleveren.

Total Knee operatie

De total knee operatie wordt uitgevoerd indien er ernstige artrose aanwezig is in de knie, waarbij er schade is ontstaan aan het gewrichtskraakbeen. Na het vervangen van de knie door een prothese volgt er een revalidatie traject. Het doel is om de knieregio zo sterk mogelijk te maken middels oefentherapie en adviezen. In de loop van het revalidatie traject zal de pijn en de stijfheid afnemen en beweegt de knie steeds gemakkelijker. Oefentherapie kan in eerste instantie aan huis starten en later plaatsvinden in de oefenzaal.

Patellofemoraal pijnsyndroom

De knie is een interessant gewricht, als deze goed beweegt is het een spil in ons beweegpatroon. Als er iets hapert kan dat problemen opleveren. Patellofemoraal pijnsyndroom is een andere benaming voor pijn rondom de knieschijf. Verschillende oorzaken kunnen deze blessure veroorzaken; overbelasting of juist onder belasting.  Spierverkorting, spierkrachtvermindering of een verstoring in de coördinatie van de spieren. De klachten uiten zich in pijn rondom de knieschijf. Ze nemen toe bij belasting en zijn fors erger bij traplopen, fietsen met tegenwind en na een lang zitten weer gaan staan. Op een rustig tempo fietsen verminderd de klachten.

Slijtage

Slijtage is een veel gebruikt woord voor artrose. Als er sprake is van slijtage in een gewricht, verslechtert de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen en verdwijnt dit soms helemaal. Daarbij neemt de hoeveelheid synoviale vloeistof in het gewricht af, dit zorgt voor de ‘smering’ van het gewricht. Het gevolg kan zijn dat een gewricht minder soepel beweegt en er kunnen pijnklachten ontstaan.

Bij een beschadigde of versleten knie treedt pijn meestal op bij (trap)lopen en lang staan. Fietsen levert doorgaans de minste klachten op. In een gevorderd stadium van artrose treedt verstijving op; er ontstaat een bewegingsbeperking waardoor strekking van de knie onmogelijk wordt. Bij toename van de artrose stadia ontstaan er kenmerkende klachten als startklachten en nachtelijke pijn.

Heb je klachten aan je knie? Maak een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten.