Je enkel en voeten dragen het lichaam de hele dag. Klachten aan je enkel of voet kunnen daardoor erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Voetklachten kunnen plotseling optreden, zoals bij een verzwikking van de enkel. Maar soms ontstaan ze geleidelijk als gevolg van structurele overbelasting.

Een overzicht van veel voorkomende voet- en enkelklachten:

Enkelverzwikking

Het gebeurt vaak als je éven niet oplet. Je ziet een drempel over het hoofd, komt ongelukkig terecht na een val of je landt verkeerd na een sprong tijdens het sporten. Plotseling kantelt je voet te ver naar binnen of naar buiten.

We spreken van een verstuikte enkel als de enkelbanden zijn uitgerekt waardoor er kleine scheurtjes in zijn ontstaan (denk aan het uit elkaar trekken van een uitgedroogde fietsband). Het herstel na een enkelverzwikking verloopt in verschillende fases. De acute fase, waarin zwelling en pijn op de voorgrond staat. Vervolgens ontstaat er herstel van het beschadigde enkelband weefsel. Tot slot wordt deze structuur weer sterker, zodat de enkelband trekkrachten weer goed op kan vangen.

Achillespeesklachten

Aan de achterkant van je voet, loopt je achillespees. Het is een sterke pees die bij elke stap die je maakt actief is en zorgt dat de kracht van je kuitspieren wordt overgebracht op je hak.

Bij een achillespeesblessure is de achillespees vaak overbelast geraakt. Hierdoor zijn kleine beschadigingen in het peesweefsel ontstaan. Meestal ontstaat de blessure geleidelijk. In sommige gevallen ontstaat een achillespeesblessure plotseling, tijdens een snelle onverwachte beweging/ val tijdens bijvoorbeeld het sporten. In dat geval kan er sprake zijn van een gescheurde achillespees.

Hielspoor & peesontsteking

Hielspoor wordt vaak gebruikt in de volksmond als er klachten zijn onder de voet. Dit is echter niet helemaal juist; bij hielspoor is er sprake van bot aangroei op het hielbeen, dit is een gevolg van langdurige irritatie van het peesblad, waardoor er op de aanhechting van het peesblad op het hielbeen bot aangroei ontstaat. Facitis plantaris is een peesontsteking waarbij er irritatie is van het peesblad onder de voet. Deze peesplaat zorgt ervoor dat de voet niet inzakt. Bovengenoemde klachten zijn vervelend en kunnen hardnekkig zijn.

Heb je klachten aan je enkel of voet? Maak een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten.